Cardurile bancare, mai vulnerabile ca niciodată: cum poți rămâne fără bani în cont, conform experților
Fraudele bancare au explodat în pandemie, iar trendul continuă să fie unul îngrijorător. Fără să-ți dai seama, poți rămâne fără bani pe card, conform experților de la OTP Bank România. Situația nu este una deloc optimistă, iar trendul este accelerat de digitalizarea serviciilor bancare, o realitate pe care nu foarte mulți dintre noi o înțeleg.
În cadrul unei analize proprii OTP Bank la nivel local, în perioada iulie 2020 – iulie 2021, se evidențiază o tendință de creștere a fraudelor diversificate, bazate pe inginerii sociale, atât din punct de vedere al numărului de incidente, cât și al valorii tranzacțiilor reușite ca urmare a compromiterii cardurilor clienților.
Ce se întâmplă cu cardurile bancare, cum îți dispar banii
„Un număr mare al tranzacțiilor de fraudare sunt reușite ca urmare a compromiterii cardurilor clienților. Este un procent de aproximativ 59%, iar ponderea sumelor pierdute de către clienți este de 54% din totalul sumelor inițiate. Este un fenomen care poate fi întâmpinat prin educație financiară și digitală, prin informare și conștientizarea riscului de fraudă, astfel încât clienții să își protejeze datele confidențiale și să evite să devină victima unei fraude bazate pe inginerii sociale”, a declarat Florin Orban, Head of Banking Security & Anti-Fraud OTP Bank România.
Conceptul de inginerie socială are scopul de a influența gesturile sau acțiunile unei persoane prin manipulare psihologică. În final, o persoană nevinovată ajunge să dezvăluie informații confidențiale sau să facă ceva pentru a facilita furtul de date personale și informații de autentificare pe diverse platforme. Lista poate include nume și prenume, adresă, oraș, județ, numărul cardului, data expirării, cod de securitate CVV, cod numeric personal sau telefon.
Pentru a evita tentativele de fraudare în 2021, trei sfaturi pe care ar fi bine să le aveți în vedere sunt esențiale:
- nu răspunde mesajelor care cer informații personale
- nu accesa linkuri primite pe email sau diverse rețele de socializare, dacă nu provin de la cineva cunoscut care obișnuiește să-ți trimită astfel de linkuri
- nu comunica niciodată date aferente cardului, codul PIN sau codul CVV2 / CVC de pe spatele cardului
Ca un detaliu foarte important, în situația în care informațiile personale pentru utilizarea cardurilor și metodelor de plată asociate conturilor deținute la o bancă sunt compromise, iar tranzacțiile de fraudare sunt realizate cu datele de autentificare corecte, normele europene nu permit recuperarea sumelor.